Bergamo - reportáž

Zase klika na počasí. Tentokrát nás slunce zastihlo v okolí Bergama, jezera Lago di Garda a města Verony.

Maďarská společnost WIZZ air nás v pátek brzo ráno dopravila do Bergama - město 40km severovýchodně od Milána se 113 tisíci obyvatel (takový o trochu větší Liberec, nebo dvoje Karlovy Vary *)

Na letišti jsme měli u společnosti AVIS objednané 3 auta, jenom nám jaksi zapomněli oznámit, že pokud si hodinu počkáme, nebudeme platit tři dny, ale jen dva... 

Alespoň pro Ondru pozitivní zpráva, jako jediný dostal větší Fiat Stilo. Já a Ladama jsme vyfasovali objednané dva malé Fiaty Grande Punto.

Než jsme stačili okouknout a nafotit auta, dorazila návštěva a průvodce z Parmy - Mirek.

 

Po nasoukání se do aut :-) jsme vyrazili "nezávisle" k jezeru Lago d'Iselo. Tady se musím zmínit o mých navigátorech v autě. Když nepočítám svojí navigaci - GPS modul a mapy v mobilním telefonu, ovšem bez držáku (takže telefon se věčně válel někde za řadící pákou...) seděl na místě spolujezdce Jarda - Ten usnul po prvních pěti minutách jízdy, takže ještě v Bergamu... a probudil se vždy při zastavení, nebo po výjezdu z tunelu, kdy začalo hrát rádio :-) Další navigátor byl Miláno, jehož iPhone se vybil po hodině jízdy a občas nenašel satelity... Nebýt Kláry, tak snad bloudíme ještě dnes :-) Značení je v Itálii snad ještě horší než u nás (to není pochvala ŘSD)

Setkali jsme se v městečku Marone, kde jsme měli krátkou přestávku a navštívili supermarket pro zásoby. Odtud jsme se přesunuli společně serpentinami do vesnice Cislano, kde jsou zvláštní skalní věže s balvanem na špici. Místní lidé těmto charakteristickým útvarům, jež se řadí k nejpodivnějším a zároveň nejkrásnějším divům přírody v Lombardii, říkají „lesní víly“. 

Odtud jsme vyrazili do čtvrtmilionového provinčního města Verona s historickým centrem zapsaným na seznam světového dědictví UNESCO. Je to druhé největší město v Benátsku, hned po Benátkách. Město leží asi 30 km od jezera Lago di Garda.

Prohlídli jsme si třetí největší amfiteátr na světě (po římském Koloseu a amfiteátru v Capue nedaleko Neapole) dokončený v roce 30. Dříve aréna pojala téměř všechny obyvatele starověké Verony a návštěvníci sem přicházeli z celého Benátska, aby shlédli bitvy a gladiátorské zápasy. Amfiteátr se proto využíval k veřejným popravám, veletrhům, divadelním a operním představením a býčím zápasům. Dnes aréna slouží k divadelním představením.

Pak jsme prošli na krásné náměstí Piazza Erbe s historickými domy a věžemi k domu, kam anglický dramatik William Shakespeare zasadil děj své slavné tragédie Romeo a Julie.

Z Verony jsme přejeli k jezeru Lago di Garda. Ubytování Lada zajistil v příjemném hotelu Nettuno v Porto di Brenzone. Po nočním koupání byla pro stále bdící klidná párty na pokoji.

Ráno nás překvapila bohatá snídaně jen pár metrů od jezera...

Z asi 7km vzdáleného Malcesine nasedáme za 18€ na lanovku a vyvážíme se na Monte Baldo (1720 m.n.m) s nádherným výhledem na jezero.

Protože počasí je pro středoevropany dost náročné, volíme koupání. Jako meeting point jsme zvolili město Garda, kde jsme se opravdu setkali... Chvíli nám trvalo, než jsme našli vhodné místo ke koupání a pikniku. Podařilo se nám to až za Lazise. Většína lidí odjela asi po hodině, někteří si pobyt u vody prodloužili.

V Bergamu jsme se potkali až pozdě v noci. Zaparkovat v centru Bergama, kde jsme měli hotel byl dost tvrdý oříšek.

Hodně brzo ráno jsme bez snídaně vyrazili na letiště. Jediný, kdo si užil hojnou snídani (konkrétně 13 snídaní) byl Mireček, kterýmu jel vlak do Parmy později. Auta jsme vrátili smluveným systémem (zamknout a v kanceláři prohodit klíče dírou ve dveřích...

 

TR