Cyklovýlet Český les 10. - 12. srpna 2018 reportáž

Stále je dost hezkých míst, které člověk stále objevuje. Už několikrát jsem slyšel o Českém lesu a nakonec jsme tam udělali víkendovku. Český les je členitá vrchovina a geomorfologický celek podél česko-německé státní hranice – zasahuje tak do jihozápadních Čech a do východního Bavorska. Krajina Českého lesa se svým rázem velmi podobá Šumavě (tvary povrchu, lesnatostí, řídkým osídlením jako důsledkem vysídlení německého obyvatelstva), je však v průměru o 300–500 m nižší. Nadmořská výška jednotlivých vrchů se pohybuje od 600 do 1042 m s nejvyšším vrcholem Čerchov (1 042 m n. m.).

Vyrazili jsme v pátek po práci vlakem do Plané ve velmi silné sestavě - já, Honza, Věrka, Marcela, Mirek, Gábina, Soňa, Michal, Jana I., Lenka. Celkem 10 účastník, ženy zase v přesile :-D Krátkým 5km přejezdem na ubytování ve dvou míst jsme uklidili kola a vyrazili jsme na večeři do vyhlášené restaurace Ve Skále pivovaru Chodovar, která je vytesaná ve skále.
        Sobotní den začal snídaní nakoupenou v Lidlu a za příjemného svitu slunce jsme vyrazili na trasu. Postupným stoupáním jsme se dostali na hřebeny Českého lesa. Krajina je opravdu velmi podobná Šumavě a byla také protkána asfaltovými cestami jako pozůstatek hlídání stáních hranic. Cestou byly dva pády z toho jedno koleno dost bolelo. Cestou nebylo žádné občerstvení, tak jsme se s chutí najedli v restaurace Myslivna na Rozvadově. Trasa dál vedla zalesněnou a opuštěnou krajinou blízko hranice s Německem. Cílem etapy byla obec Rybník, kde jsme měli rezervované pohodlné ubytování. Dnešní nájezd byl 86km a večeře do nás jen padala :)

        Po vydatné nedělní snídani jsme vydupali pořádné tři kopce s velkým převýšením a funěli téměř všichni. Pak už byla cesta na pohodu s odměnou za víkend – jedna skupinka se vykoupala v přírodním koupališti Babylonu, druhá v zatopeném lomečku Mrákov s návštěvou podvodní pozorovatelny. Konečným cílem po najetých 62km byly Domažlice, kde jsme si udělali společnou fotku. Zpáteční přeprava vlakem proběhla v pohodě.

Trasa přes Český les mě příjemně překvapila hezkou krajinou a určitě stojí za to oblast více prozkoumat. Všem díky za fajn účast, šlapali jste parádně.

Na všechny fotky se dostaneš přes Záložku ve Fotogalerii kliknutím na odkaz.

Kolu zdar,
Láďa