Kola Morava - reportáž

Začátkem prázdnin nejsou jen pro nás pracující dobou rozkopaných silnic a prázdninových jízdních řádů, ale příležitostí vyrazit na kola. Využili jsme dvou volných dnů kdy celý národ slaví příchod věrozvěstů Cyrila a Metoděje a truchlí nad upálením Jana Husa, které letos vyšly na pondělí a úterý. My jsme tudíž měli možnost strávit celé 4 dny na Jižní Moravě.

Nabídku trochu se protáhnout na kole a udělat něco pro své tělo využili pouze Já, Lada, Mišák s Jitkou, částečně Ondra s Mončou a na dva dny se zastavila i Klárka. 

Ubytování Láďa zajistil v hotelu Rustikal v Hustopečích. Pokoje byly sice hodně malé a vyhřáté od sluníčka, zato restaurace excelovala. Ty večeře... Musím se tam někdy zastavit na oběd až pojedu okolo služebně...

Hotel Rustikal

Do Hustopečí jsme dorazili s několikahodinovým zpožděním v pátek 2.7. Tou dobou Ondra už měl za sebou druhý chod večeře. My jsme také pojedli a pak šli spát.

V sobotu ráno jsme se navlékli do cyklistického a chvíli nám trvalo, než jsme vyrazili. Ondrovi jsme museli na jeho novém kole nastavit computer a dotáhnout šlapky. Monča zatím vyrazila na procházku po městě. My jsme vyrazili po vinnařské stezce přes Popice a Strachotín k Novým Mlýnům. Po krátké koupačce jsme museli minout naleziště Věstonické venuše, tedy Dolní Věstonice a Pavlov. 

Bylo poznat, že jsme vjeli na Pálavu. Jenom v Pavlově jsme nastoupali na dvou kilometrech 125 výškových metrů. 

My jsme ovšem pokračovali do Mikulova. Tady jsme se zastavili na věži Kozí hrádek s nádherným výhledem na město se 7700 obyvateli. Místní průvodkyně (tedy opalující se dvě děvčata vybírající vstupné na věž) nám daly tip na koupání. Protože tento vápencový lom byl po cestě, neodolali jsme a zastavili se tam. 

Mikulov

Voda byla super. Pak už jsme nejdratší cestou dojeli zpět do Hustopečí. Večer se k nám přidala Klárka.

V neděli ráno jsme na kolech vyjeli na zámek Lednice. Až na Ondru s Mončou, kteří jeli autem. V Lednici jsme se potkali u Minaretu. Tato 60m vysoká rozhledna postavená koncem 18. století je nejvyšší stavba tohoto typu v neislámské zemi. Podle pověsti chtěl kníže Alois Liechtenstein původně postavit kostel, ale nezískal od obce pro jeho stavbu pozemek a tak se rozhodl ze vzdoru vztyčit na svém pozemku symbol islámu. Původně mělo jít o mešitu, ale nakonec zůstalo pouze u minaretu, aby nebylo pochybností kdo je v kraji pánem... :-) Za třicet korun jsme si vyšlápli všech 302 schodů.

Krátkým přesunem jsme dojeli na Janův Hrad, což je napodobenina zříceniny středověkkého hradu, který je o pár let mladší než Minaret.

Další zastávkou byl pseudoantický Apollonův chrám, postaveným v letech 1817 až 1819 s koupáním v Mlýnském rybníku.

Poslední nedělní zastávku jsme měli ještě u Chrámu Tří Grácií, vybudovaného v letech 1824–1825. Jedná se o empírový pavilon tvořený půlhruhovým krytým sloupořadím dvanácti sloupů. V zadní stěně jsou kopie antických soch. 

Na večer Láďa zajistil návštěvu vinného sklípku v Hustopečích.

V pondělí se počet autoturistů navýšil o Jitku a Kláru. Ondra se tedy staral o tři děvčata a my zbylí (Já, Lada a Mišák) jsme vylezli do sedel a vyrazili na další výlet. U obce Starovičky si prohlídli chráněnou kulturní památku Boží muka z roku cca 1500, vylezli na "rozhlednu" po vinicích. Nad vinařskými Bořeticemi a nad její sklepovou vesničkou Kraví horou se na památku vítězství v celostátním kole soutěže Vesnice roku 2005 tyčí 14 metrů vysoká rozhledna jako protipol 14 metrů hlubokému vinnému sklepu. Z rozhledny je krásný rozhled na Velkopavlovickou vinařskou oblast, spoustu vinařských vesniček a vinařských tratí. Hezký pohled je i na Novomlýnské nádrže a na Pálavu.

Odtud jsme dojeli do Němčiček, kde vedle bazénu, bobové dráhy mají i skiareál mezi vinicemi. Buď ta obec umí čerpat dotace, nebo nějaký rodák sedí v parlamentu a má při porcování medvěda ostré lokty...Těžko říct.

Po krátkém obědě u kiosku jsme po nové cyklostezce... vyrazili zpět. Rozloučili jsme se s Ondrou, Mončou a Klárkou a vyrazili v Hustopečích na plavečák.

V úterý ráno jsme naložili kola a se zastávkou v Břeclavi navštívili jako autoturisti lovecký zámeček Randez-vous (Tato romantická stavba dokončená roku 1812 je parafrází římských triumfálních oblouků) a zámek Valtice. Potom už nás čekala jen cesta domů...

 

 TR