Neapol - reportáž

Neapol - výlet za historií a pizzou

Na eurovíkend vyrážíme ve čtvrtek 16. dubna s programem připraveným Rýdlovkou a odlítáme v 13.50 z Ruzyně. Sraz skupiny je na letišti, kde postupně dorazí -  já, Rýdlovka, Kačka, Siminni, dcerunka Jíťa, Myšák, Marťas, Monča a velké překvapení Milános. Letíme Skyeuropem do Neapole a autobusem se přepravujeme z letiště do města. Vystoupíme trochu dříve, tak musíme jít kousek pěšky a hned udiveně zíráme. Na ulici vidíme nepořádek, odpadky, silný provoz aut, které stále troubí a jsou hrozně otlučené, motorky jezdí všude a míjíme mraky pouličních prodejců, hlavně tmavé pleti, které prodávají hodinky, telefony, notebooky, cetky, sluneční brýle, kabelky……... Na ulici jsou také pouliční prodejci jídla a to je zase hodně dobrý. Dorazíme do hotelu Ideal, který je přímo na náměstí, blízko centrálního nádraží Garibaldi. Navečer jdeme na procházku po městě a zjišťujeme v informacích cestu do Pompejí. Dobrou večeři si dáme v blízké restauraci – pravou neapolskou pizzu, špagety, rizoto a k tomu vínko a pivčo, obsluhující číšník byl fakt dobrej.

 

V pátek jedeme vlakem do Pompejí. Cestou vidíme citrusové a pomerančové aleje, palmy - prostě nádhera. Projdeme celé starobylé Pompeje a všichni fotíme jako o život. Je to zážitek procházet městem a představovat si, jak to vypadalo, protože koloseum je opravdu kolosální. Odpoledne jedeme autobusem úzkou cestou pod sopku Vesuv, cestou bus troubí před každou zatáčkou, protože druhé auto by se tam nevešlo. Na vrchol (1281 m n.m.) si to musíme vyšlápnout pěšky po kamínkové cestě. Je vidět do kráteru, který je zasypán kameny a z jedné strany trochu stoupá bílý kouř. Z Vesuvu je nádherný výhled do celého okolí a na záliv. Počasí ujde, je trochu pod mraky a odpoledne svítí sluníčko tak, že se Milános spálí. Večer zavítáme do stejné restaurace, kde si nás už pamatovali a pořádně se zdlábneme, ten čokoládový dort byl vynikající a ještě dostaneme ochutnávky a panáky zdarma.

Pompeje Vesuv

V sobotu jedeme trajektem na ostrov Ischia a kocháme se pohledem na Neapol z moře, nad kterou se tyčí Vesuv. Trajektem plujeme necelé dvě hodiny. V přístavu si odvážní půjčují skútry (Siminni, Kačka, Marťas a Rýdlovka), ostatní cestují po ostrově busem. Je pod mrakem a občas vykoukne sluníčko. Sraz máme na druhé straně ostrova u Poseidonových lázní. Bus jede podél pobřeží, které lemují vilky se zahradami, kde pěstují citróny a pomeranče. Ostrov je pahorkatý a převýšení je skoro 800 m, takže se jezdí nahoru a dolů. Dorazíme k lázním, kde se uvelebíme na pláži a relaxujeme. More je čisté, ale ještě studené. Motorkářská parta brázdí celý ostrov a užívá si adrenalinu. Zpáteční plavbu trajektem všichni prospali. Cestou do hotelu se ještě zastavíme u hradu Castel Nuovo a navštívíme blízké náměstí, kde bylo mraky lidi, protože se běžel maraton. Na večeři vyrazíme do oblíbené restaurace, ale ouha je zavřeno, tak volíme jinou, která už není tak dobrá. Večer si dáme na pokoji místní vynikající sýry a vínko.

ostrov Ischia

V neděli se probudíme do deštivého rána. Cestujeme metrem do Archeologického muzea, kde jsou vystaveny i artefakty nalezené v Pompejích, vstup máme dokonce zdarma. Muzeum je tak obrovské, že to za dopoledne neprojdeme, ale jenom prolítneme. Nazpátek jdeme pěšky přes typické neapolské uličky, úzké, temné a ověšené prádlem. Poslední oběd dáme v naší oblíbené restauraci a zakončíme vynikajícím citronovým dortem. Potom mažeme na linkový bus směr letiště. Po necelé hodině marného čekání nakonec nasedáme do letištního busu, který nás zaveze přímo na letiště. Při odbavení neprojde Milánosovi stativ, tak ho tam nechá. V letadle si zdřímneme a před 19h jsme v Praze.

 

Arrivederci Neapol, byl to zážitek……

 

LM