Vysoké Tatry - "GERLACH" - reportáž

Vážení Majstři, Vážení návštěvníci,

 

dovolte, abych v pár "větách" shrnul neskutečnou výpravu EXPEDICE MAJSTR-LIGA 2009, která se vypravila zdolat nejvyšší Tatranské vrcholy.

Nápad se rodil velmi dlouho, ale až teprve léto 2009 se ukazálo,... že je tím správným obdobím pro zrealizovaní celé akce.

A nyní pěkně po pořádku...

Vše začalo setkáním účastníků na Hlavním nádraží v Praze, v neobvyklí čas, ve 22.00h. Kdo tedy vyrazil do Tater:

Zahrádka, Gabča, Láďa, Tomáš R., Monča B., Martina J., Filip, Milan, Martin P., Pavel S., Markéta (až od soboty) a má maličkost - Siminni.

Po malém osvěžení v Restauraci Sherwood jsme se přesunuli na nástupiště, kde nás již čekal vlak směr Tatry. V úvodu chci zmínit otázku jízdenek, protože vše klapalo, jako švýcarské hodinky, takže...díky Tome Z. Rozdělili jsme se do dvou lehátkových kupé.......

Probuzení na nádraží ve Štrbě. Cesta do kempu. Odložili jsme zavazadla a vypravili se zpět na nádraží, směr Starý Smokovec přes Poprad. 

Po vybavení otázky vůdců (platba, termín atd..) jsme se rozhodli pro "tatranskou" procházku na Skalnaté pleso. Cesta vedla přes Hrebinok, kde se skupinky trošku roztrhaly...Každý preferoval jiné tempo. Každopádně počasí bylo horší a horší.. přes vodopády Studeného potoka až k rozcestí u Zámeckého chaty. Pak přišla příšerná průtrž, která zastihla celou expedici v různých stádiích výstupu. Někteří se "zachránili" na Zámeckého chatě, jiní byli kus nad ní, další na otevřeném chodníku před Skalnatou chatou, ba dokonce někteří již na Skalnatém plese :) Nakonec jsme se všichni sešli na Skalnatém plese pod Lomnickým štítem. Ždímali jsme o sto šest, ochutnávali čokoládu, čaj, knedlíky...prostě vše.. Déšť sice ubral na intenzitě, ale neustával. Rozhodli jsme se, že pojedeme dolů lanovkou, směr Tatranská Lomnica. Po zakoupení jízdenky nás zastavili, že je bouřka a že musíme vyčkat. Tvrdli jsme tam další hodinu a možná i déle....jako Anděl (Anděl na horách), když uvízl na Lomničáku :) Nakonec jsme se dostali do Tatranské Lomnice a přes Starý Smokovec a Poprad zpět do Tatraské Štrby, kde byl náš kemp. Během večeře jsme se dohodli na ranním vlaku a na tom, že zkusíme zdolat národní symbol Slováku, horu Kriváň. 

Ráno však bylo jiné....Počasí nepřálo. Bylo zataženo a slabě pršelo... Ale aspoň jeden světlý okamžik...konečně dorazila Markéta, takže nás už bylo 12.Operativně jsme vše přehodnotili a dohodli se na jiném odjezdu a jiném programu (Štrbské pleso a Solisko). Po příjezdu na Štrbské pleso, jsme se asi zbláznili a rozhodli se, že i v tom nevlídném počasí vyrazíme na Kriváň.

na rozcestí z Tatranské magistráli se odpojila Monča, která směřovala na Tři Studničky. Vyráželi jsme v různých intervalech. Nejdříve Filip a potom v kratších rozestupech ostatní. Šli jsme po modré, do velmi prudkého kopce. Les vystřídala kosodřevina a nakonec už jen šutry a šutry :)

Na rozcestí pod Kriváněm byl první Filip a to přímo v ďábelském tempu. Následoval Siminni a Markéta a pak Rýdlovka a Milan. Filip své rozhodnutí nezměnil, tj. zahájil sestup. My ostatní jsme se rozhodovali, protože se nám nahoru nechtělo. Mrholilo, byla zima, mraky a mlha. Nakonec jsme se rozhodli a vyrazili jsme. Cesta byla prudká a kluzká a teprve až navrcholu jsme zjistili, kdo vlastně pokračoval a kdo se rozhodl pro sestup.

Národní symbol slováků zdolali: Zahrádka a Gabča, Siminni, Markéta, Milano a Láďa.

Následoval kluzký sestup a od rozcestí po zelené směr Tři Studničky. Viděli jsme krásně se honíci mraky, Tatranské sviště, krásné štíty a taky úžasný ukazatel na Třech Studničkách....Štrbské pleso 2.30h !!! Vyrazili jsme tedy po silnici s vidinou, že když půjdeme hodně rychle, tak na Štrbské pleso dorazíme ve 20.00h. Po cca. 5km a neúspěšném autostopu se do vydařilo. Zahrádka stopnul Škodu Felicii a vyrazil s Milanem a Markétou směr Š.Pleso. Já, Gábina a Láďa jsme pokračovali v nasazeném tempu, autostop se nám nedařil :( Nakonec jsme na Š. Pleso dorazili taxíkem. Konečně v kempu..higiena, večeře atd...Bojové úkoly pro ranní Gerlach. Budíček okolo 4.00 atd.

Ráno jsme první "zubačkou" vyrazili na Štrbské pleso a odtud do Tatranské Polianky. Zde nás naložili do zeleného Landrovera, směr Sliezsky dom.

Do této anabáze "GERLACH" se přihlásili: Zahrádka, Gabča, Markéta, Milan, Rýdlovka, Martina, Pavel a Siminni

Ostatní se rozhodli pro různé kombinace. Vrchol Rysů, Predné Solisko, okolí Skokanských můstků na Štrbském plese.

Ze Sliezského domu vyrazili tři vůdci, tj. tři skupiny: Zahrádka, Gabča, Markéta.....Siminni, Pavel, Martina.....Rýdlovka a Milan. Cesta vedla okolo Velického plesa přes Velický vodopád, dále Velickou dolinou. Poté tvrdý výšlap do mraků až ke kotli Gerlachu a následně k vrcholu. Sestup byl do Batizovské doliny, okolo Batizovského plesa a poté po magistrále zpět na Sliezský dom. O tom všem Vám budeme vyprávět dlouho. Bylo to náročné, ale krásné.

Nakonec jsme se všichni ve zdraví sešli na Štrbském plese.

Následovala poslední "zubačka" do Štrby, sprcha, večeře a odchod na vlak. Odjeli jsme do Popradu, kde jsme museli 2h vyčkat na rychlík do Prahy.

Pak už přišla únava a spánek a poslední vychutnání "úžasných" lehátek.

Hlavní nádraží, úterý ráno. To je konec nádherné expedice. Věřím, že tyto vzpomínky zůstanou uloženy hluboko v našich srdcích.

 

Chci poděkovat všem. Zahrádkovi za organizaci, ostatním za úžasné výkony a trpělivost. Bylo to úžasné a věřím, že opět v budocnu podnikneme nějakou zajímavou expedici.

 

Váš Siminni

 ---------------------------------------------------------------------------------

EXPEDICE TATRY 2009_22.8. - 24.8.2009 

 

Odkazy na fotogalerie:

https://picasaweb.google.cz/lafotky/2009SlovenskoVysokeTatry#

https://picasaweb.google.cz/siminnixx/VysokeTatry2009#

https://picasaweb.google.cz/TomvonPraG/VysokeTatry#

video od Milana: https://www.facebook.com/video/video.php?v=1130676425222&ref=mf